به گزارش خبرگزاری حوزه از مشهد، جلسه دفاعیه پایاننامه سطح سه حجتالاسلام محسن الوانی، طلبه مدرسه علمیه امیرالمؤمنین(ع) بیرجند، با عنوان «بررسی تطبیقی آیات ولایت از دیدگاه علامه طباطبایی و ابن عاشور»، توسط حججاسلام والمسلمین حسن نقی زاده و سید محمود حسنی واشان، امروز بهصورت مجازی برگزار شد.
تدوینگر این پایاننامه با اشاره به اینکه یکی از خاستگاههای تفسیر تطبیقی در میان مفسران شیعه و اهل سنت، آیات ولایت است، گفت: پیگیری آیات ولایت در تفسیر علامه طباطبایی و ابن عاشور، اثباتکننده این نکته است که شأن نزول و روایات تفسیری، تأثیر بسزایی در کشف مراد خداوند از آیات دارند.
وی بابیان اینکه در قرآن مجید آیات فراوانی در بحث امامت آمده، تشریح کرد: بعضی از آیات مستقیماً از ولایت ائمه اطهار(ع) و برخی آیات هم غیرمستقیم به ولایت ایشان اشاره دارد و میتوان این آیات را در سه دسته «آیات فضائل اهلبیت(ع)»، «آیات فضائل مخصوص حضرت علی(ع)» و «آیات ولایت اهلبیت(ع)»، تقسیم کرد.
حجتالاسلام الوانی با اشاره به اینکه در تحقیق حاضر، آیاتی که به ولایت اهلبیت(ع) پرداخته است را بهصورت تطبیقی از دیدگاه علامه طباطبایی و ابن عاشور بهطور خاص مورد بررسی قرار میدهیم، تصریح کرد: بیتوجهی به معنای لغوی الفاظ در سیاق، عدم توجه به همخوان نبودن سیاق آیات با آیات قبل و بعد، هم سیاق گرفتن آیات ولایت با جملات پیوسته، بیتوجهی به اسباب نزول آیات، ضعیف شمردن روایات سبب نزول و فیالجمله تعصب عامل اصلی عدم کشف ولایت امیرالمؤمنین علی(ع) در تفسیر ابن عاشور است.
وی افزود: علامه طباطبایی با دقت در مفاهیم الفاظ و ارتباط گرفتن از روایات شأن نزول در تفسیر آیات، بهخوبی و دقیق مراد خداوند از آیات را بیان کرده و در موارد متعدد با دفع شبهات موجود با دلایل صحیح، عامل کجفهمی از مسیر آیات را کنار گذاشته است.
طلبه سطح سه حوزه علمیه خراسان ادامه داد: دقت در سبک تفسیری علامه طباطبایی، توانمندی ایشان در موضوع آیات ولایت را نشان میدهد و همتراز قرار دادن مفاهیم تفسیری ایشان با مطالب ابن عاشور، بهصورت تطبیقی، قدرت و دقت علامه طباطبایی را در کشف مراد آیات اثبات میکند.
وی گفت: در این نوشته با گزینش آیات اثبات امامت و آیات فضائل اهلبیت و بیان مبانی خاص مفسران در موضوع شأن نزول و سیاق آیات و همچنین تحلیل و بررسی مبانی کلامی آنان در غالب تفسیری می توان نقاط افتراق و اشتراک دو مفسر درآیات امامت را بهصورت دقیق محک زد و برجستگیهای مفسران در غالب تحلیلها را بیان کرد.
حجتالاسلام الوانی، محک زدن نقاط افتراق و اشتراک علامه طباطبایی و ابن عاشور بهعنوان دو مفسر برجسته شیعه و اهل سنت درآیات امامت و بیان برجستگیهای مفسران در غالب تحلیل، بیان کاربردی بودن تفسیر تطبیقی با رویکرد کلامی در موضوع آیات امامت و همچنین، دفع شبهه بیاثر بودن موضوع امامت از جانب معاندین در علم کلام و تفسیر را بهعنوان ضرورت این تحقیق برشمرد و در پایان ابراز کرد: این تحقیق در راستای پاسخگویی به سؤال «آیات امامت از دیدگاه علامه طباطبایی و ابن عاشور بهصورت تطبیقی چه تمایزی دارند؟»، اهداف «مفهوم شناسی ولایت و آیات مرتبط با موضوع امامت در قرآن»، « شناسایی دیدگاههای کلامی ابن عاشور در موضوع تفسیر آیات امامت»، «بررسی و تطبیق دیدگاه ابن عاشور و علامه طباطبایی درآیات امامت» و همچنین «چگونگی کشف و نقد نواقص نظرات ابن عاشور با تمرکز به دیدگاه علامه طباطبایی»، را موردبررسی قرار داده است.
گفتنی است، تدوینگر این پایاننامه از هدایت و راهنمایی دکتر محمدمهدی دیانی در مقام استاد راهنما و حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا محمّدزاده به عنوان استاد مشاور، بهره برده است.
انتهای پیام/۳۱۳/۲۵
نظر شما